Fexobit Uygulamasını İndirin

En iyi deneyim için, mobil uygulamamızı aşağıda yer alan linklerden indirebilirsiniz

NFT nedir?

NFT (Non-Fungible Token)

Düşünülebilir hayal edilebilir bir ürünü gerçekleşen bir eyleme ve somut bir şeye dönüştürdüğümüzde bunun özerklik kazanması için herkes tarafından onaylanması ve o kişiye ait bir eser olduğunu bilinmesi gerekir… Gerçek dünyada her yapılan işin karşılığında imzalanan karşılık bir kâğıt vardır. Bu blog yazımız biraz daha teknik ila hayal gücünüzde canlanması için soyut örnekler içerir.

Bunu belirttikten sonra NFT(Non-fungible Token) değiştirilemez token dijital dünyanın kendi somut kanıtı olma yolunda ilerleme sağlıyor… Şimdi şöyle düşünelim, Salvador Dali’nin eserlerinin bir noter karşılığı yoktu elbet ama dünyaya eserleriyle ün salmış olan değerli ressamımızın herhangi bir noter’e yada tastikleyici bir kuruma da ihtiyacı yoktu…Eski yıllardan günümüze bu sürecin zorluğu giderek arttığı için devlet tarafından bazı yasalar getirildi.. Eserlerin çalınmaması için özel bir uğraş olsa da ülkelere ait tarihi eserlerin de tek ve eşsiz bir buluntu olması bu işi dünya çapında tekil ve özel kılmaya yetti. Fakat gel gelelim 21 yüzyılda oluşturduğumuz teknolojinin içinde şarkılarınızın, yarattığınız animasyonların, fotoğrafların, attığınız bir tweetin değiştirilemez özerklik kazanmasını sağlayabilirsiniz. Kısacası ne oluşturduğunuz veya neye sahipseniz bunu eşsiz şekilde değiştirilemez, kopyalanamaz şekilde sahip olabilirsiniz…

Peki bunları neden yapıyoruz? Aslında Teknoloji içinde her şey kopyalanabilir ve takas edilebilir… 2008 yılında hayatımıza giren ve adını ilk Sathoshi Nakamoto ile duyduğumuz Blockchain teknolojisiyle geleneksel finans teknolojilerinin dijitale taşınmasıyla bir çok yenilikte beraberinde geldi… Fakat 21.yy da internet kavramıyla bir çok eser ya da oluşturulmuş materyaller tekil olma özelliğini yitirmiştir. Tam da bu sebeple ortaya çıkarılan, Ethereum, tezos, flow ve solana gibi blockzincirlerin üzerinde özel oluşturulan sistematik şifrenlenme sayesinde değiştirilemez dijital varlık olan NFT karşımıza çıkıyor. NFT, Dijital varlığın özgünlüğü için benzersiz olmasını sağlar. NFT’ler dijital sertifika görevini yapmış olurlar. Makaleler veya etkinlik biletleri de NFT haline getirilebilir. NFT sahibi olup satın alırsanız yeniden satma hakkına ve lisanslama hakkına da sahip olursunuz. NFT pazarında içerikleriniz eserler açık arttırma yolu ile satılabilir… Telif hakkı işlemi de sağlanabilir, bir sanatçı eserini sattığında satın alan kişinin tekrardan satış işlemi yapmasından kaynaklı telif hakkını isteyebilir. Satılan en pahalı NFT eseri, Beeple’ın 500 adet yapmış olduğu 69 milyon dolara satılan eseridir. En son gelen haberlerin içinde NFT CryptoPunk tarafından geldi. CryptoPunks #7804 ve #3100 adlı eserini 7.6 milyon dolara sattı… . NFT pazarı 2020’de 250 milyon dolarlık piyasa değerine sahip oldu. Koleksiyoncularında en çok ilgilsini çeken bu Pazarda 2021 yılının ilk 3 ayı içinde 200 milyon dolar harcandı.



Etiketler: #nft